Ειδικές Τεχνικές

Manual Therapy

Η Ορθοπεδική Θεραπεία με Χειρισμούς (ΟΜΤ) είναι μια μέθοδος Φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση των νεύρο-μυϊκο-σκελετικών προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν χειρισμούς και θεραπευτικές ασκήσεις. Επίδραση Κινητοποίηση των αρθρώσεων, της σπονδυλικής στήλης και των άκρων του ασθενούς Βελτίωση της τροχιάς της κίνησης Βελτίωση της στάσης του σώματος Μείωση του πόνου

Βελονισμός (Dry Needling)

Τα σημεία πυροδότησης πόνου (trigger point) περιγράφονται ως επώδυνα σημεία στην περιτονία του μυός, αλλιώς ονομάζεται σύνδρομο μυϊοπεριτονιακού συνδρόμου. Όταν είναι ενεργοποιημένο το trigger point μπορεί να προκαλεί αντανακλαστικό πόνο σε γειτονικές περιοχές και να δημιουργεί δυσφορία και δυσκολία στην κίνηση. Τα trigger point αντιμετωπίζονται με διάφορους τρόπους από τον φυσικοθεραπευτή. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι και η χρήση της ξηρής βελόνας (Dry Needling) που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες. Επίδραση Αντιμετώπιση πόνου Καλύτερη μυϊκή λειτουργία και βελτίωση του εύρους κίνησης Βελτιώνει την νευρομυϊκή συναρμογή Μείωση της μυικής και νευρικής υπερδραστηριότητας. Μειώνει την φλεγμονή.

Αθλητικό και Θεραπευτικό Taping

Η μέθοδος της κινησιο-επίδεσης με ταινία (Kinesio Taping) έχει κατακτήσει τον κόσμο της αποκατάστασης αλλά και της άθλησης. Η ταινία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην αποτελεσματική θεραπεία προβλημάτων αρθρώσεων και στάσης του σώματος σε παιδιά και εφήβους. Επίδραση Ομαλοποίηση της μυϊκής λειτουργίας βελτιώνοντας τη νευρομυϊκή επικοινωνία. Βελτιωμένη ροή αίματος, λέμφου και ενδοκυτταρικών υγρών. Μειώνει τον πόνο. Βοηθάει το σώμα να ξαναβρεί την ισορροπία του, η ταινία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επανόρθωση δυσλειτουργιών των αρθρώσεων και την αποκατάσταση της ισορροπίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της ταινίας με ειδικό τρόπο επικόλλησης και κατεύθυνσης.

Μυοπεριτονιακή Μάλαξη

Βαθειά μάλαξη των μυών και της περιτονίας που τους περιβάλει με σκοπό την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής, της ενίσχυσης της λεμφικής κυκλοφορίας και της μείωσης της μυϊκής τάσης. Η τεχνική αυτή γίνεται με τα χέρια του φυσικοθεραπευτή αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα εργαλεία (όπως trigger point grid, foam roller) σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Επίδραση Μείωση του μυϊκού πόνου και της μυϊκής δυσλειτουργίας Αύξησης της ελαστικότητας των μυών και της κινητικότητας των αρθρώσεων . Βελτίωση της στάσης του σώματος.

Ασκήσεις Mackenzie

Η μέθοδος McKenzie είναι ένα πλήρες σύστημα μηχανικής διάγνωσης και θεραπείας για ασθενείς με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Η φιλοσοφία της μεθόδου βασίζεται στο γεγονός ότι η ζωή μας κυριαρχείται από το καμπτικό πρότυπο στάσης. Αυτό προκαλεί βράχυνση των πρόσθιων στοιχείων της σπονδυλικής στήλης και διαταραχή του υδροστατικού μηχανισμού των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Η θεραπεία βασίζεται στην επανάληψη των κινήσεων ασκήσεων έκτασης ή κάμψης που βελτιώνουν την κλινική εικόνα των συμπτωμάτων και συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών κυρτωμάτων. Επίδραση Σταθεροποίηση και ενδυνάμωση των μυών της Σπονδυλικής Στήλης Βελτίωση της κινητικότητας της Σπονδυλικής Στήλης Μείωση του πόνου Βελτώση της στασης του σώματος.