1. Τζιβανοπούλου 1-3 & Λιοσίων 235, 10445, Αθήνα | 2. Tatoi Club

Αθλητική διατροφή

Home » FUNCTION » Διατροφή » Αθλητική διατροφή

Η αθλητική διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της επίδοσης των αθλητών και την προστασία της υγείας τους. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών φυσικοθεραπείας, η αθλητική διατροφή απευθύνεται σε αθλητές, αλλά και σε ανθρώπους που απασχολούνται με φυσική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε επίπεδο. Η αθλητική διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για αθλητές που αγωνίζονται σε ανταγωνιστικό επίπεδο, καθώς οι απαιτήσεις τους για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι υψηλότερες.

Ο φυσικοθεραπευτής παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλών για την αθλητική διατροφή και στην παρακολούθηση της διατροφής του ασθενούς. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες του ασθενούς σε θρεπτικά συστατικά και να δώσει συγκεκριμένες συμβουλές για το τι να τρώνε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια περίοδο άθλησης ή προπόνησης. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιλογή των κατάλληλων τροφίμων και συνταγών, στην εκτίμηση της ποσότητας που χρειάζεται να καταναλώνει ο ασθενής και στην ενημέρωση του για τη σημασία της ενυδάτωσης.

Η αθλητική διατροφή έχει ως στόχο την παροχή των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών για την επίτευξη των στόχων του αθλητή, όπως η βελτίωση της επίδοσης, η ανάπτυξη μυών και η ανάκτηση μετά από μια περίοδο άθλησης. Η αθλητική διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει τις κατάλληλες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών.

Πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η αθλητική διατροφή μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nutrients”, η κατανάλωση της κατάλληλης διατροφής πριν από μια αθλητική επίδοση μπορεί να βελτιώσει την αντίδραση του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά από μια εγκεφαλική δυσλειτουργία. Επίσης, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η Αλτσχάιμερ και η Πάρκινσον. Οι επιστήμονες συνιστούν τη συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των αθλητών και γενικότερα των ανθρώπων που ακολουθούν μια φυσικά ενεργή ζωή.

Συνολικά, η αθλητική διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας των αθλητών και των ανθρώπων που ασχολούνται με τη φυσική δραστηριότητα. Η υπηρεσία φυσικοθεραπείας μπορεί να προσφέρει στον ασθενή την κατάλληλη στήριξη και καθοδήγηση για τη σωστή εφαρμογή της αθλητικής διατροφής, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους και να διατηρηθεί η υγεία.

Αντιμετώπισε το πρόβλημα με Ειδικές Τεχνικές Φυσικοθεραπείας και βάλε κίνηση, διόρθωσε την Στάση του Σώματος σου με εξατομικευμένο πρόγραμμα Άσκησης.

Επικοινία

  • info@physiopro.gr
  • +30 216 700 7294
  • 1. Τζιβανοπούλου 1-3 & Λιοσίων 235
    104 45, Αθήνα

    2. Tatoi Club
Follow Us
© 2023 Physio Pro. All Rights Reserved. Powered by Stufftheblank

Επικοινωνήστε μαζί μας για όποια απορία ή απαιτούμενη διευρκίνιση σχετικά με τις υπηρεσίες μας.

Ενημερώστε μας για την προτιμόμενη ημερ/νία για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας με την καλύτερη δυνατή λύση.