Υπηρεσίες

Φυσικοθεραπεία - Αποκατάσταση

Apokatastasi_Therapeia_2_PhysioPro

Η ολοκλnρωμένn θεραπευτικn μέθοδός μας ξεκινά με τnν φυσικοθεραπευτικn αξιολόγnσn με στόχο να διαμορφωθεί μια εξατομικευμένn θεραπευτικn παρέμβασn.

Συνδυάζει τnν ορθοπεδικn θεραπεία με χειρισμούς - manual therapy, τεχνικές μυοπεριτονιακnς απελευθέρωσnς
(ειδικn τεχνικn μάλαξnς με εργαλεία n με τα χέρια του φυσικοθεραπευτn), βελονισμό και με μnχανήματα υψnλnς τεχνολογίας με αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Αθλητικές Κακώσεις

Με τον όρο αθλητικές κακώσεις αναφερόμαστε σε τραυματισμούς που συμβαίνουν σε αθλητές κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Οι κακώσεις αυτές διακρίνονται σε οξείες που οφείλονται σε ένα ξεκάθαρο τραυματικό γεγονός και σε χρόνιες που είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης. Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι πολλοί και ποικίλουν. Η ανεπαρκής προθέρμανση και αποθεραπεία, ο ακατάλληλος εξοπλισμός καθώς και η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οφείλονται για μια χρόνια αθλητική κάκωση. Οι πιο συνήθεις τραυματισμοί των αθλητών είναι οι μυϊκές θλάσεις, οι ρήξεις συνδέσμων και οι τενοντίτιδες.

 

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση που εντοπίζεται τόσο σε περιφερικές αρθρώσεις όσο και στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Κύριο γνώρισμα της οστεοαρθρίτιδας είναι η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και η οστική υπερπλασία στα όρια των αρθρικών επιφανειών των οστών μέσα στην πάσχουσα άρθρωση, γνωστά ως οστεόφυτα.

Τα σημαντικότερα κλινικά ευρήματα είναι ο πόνος που εμφανίζεται κατά την κίνηση της άρθρωσης, δυσκαμψία, διόγκωση της άρθρωσης και παραμόρφωση που γίνεται εμφανής σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης. Ως αποτέλεσμα της μειωμένης κινητικότητας λόγω πόνου οι περιφερικοί μύες ατροφούν και οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν.

Η φυσικοθεραπεία παίζει μείζονα ρόλο στην συντηρητική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

 

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

Με τον όρο αναπνευστική φυσικοθεραπεία αναφερόμαστε στις εξειδικευμένες τεχνικές και ασκήσεις που χρησιμοποιούμε με σκοπό την αποκατάσταση των αναπνευστικών παθήσεων. Η εφαρμογή της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας γίνεται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν διαταραχή του αναπνεόμενου όγκου αέρα, διαταραχή  του αναπνευστικού έργου και δυσκολία στον καθαρισμό των αεραγωγών.

Μέσω των ειδικών ασκήσεων πετυχαίνουμε την βελτίωση του πνευμονικού αερισμού, την αύξηση σε ασθενείς με μειωμένη αναπνευστική ικανότητα και τον βρογχικό καθαρισμό.

 

Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης

1. Αυχεναλγία
2. Οσφυαλγία
3. Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
4. Σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων
5. Μυελοπάθεια – στένωση νωτιαίου σωλήνα
6. Δισχιδής ράχη
7. Σκολίωση
8. Κύφωση
9. Συμπιεστικό κάταγμα / Εφελκυστικό κάταγμα
10. Εκφυλιστική νόσος δίσκου (οστεόφυτα)
11. Ιππουριδική συνδρομή
12. Λοίμωξη σπονδυλικής στήλης
13. Όγκοι σπονδυλικής στήλης
14. Ψευδάρθρωση
15. Οστεοπόρωση
16. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
17. Σπονδυλολίσθηση
18. Σύνδρομο επίπεδης μέσης

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση

Έπειτα από κάποιο χειρουργείο, η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση είναι αναγκαία, είτε μόνο στα αρχικά στάδια, είτε μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης. Κατόπιν συνεννοήσεως του φυσικοθεραπευτή με τον χειρούργο γιατρό, σχεδιάζεται ένα πλάνο αποκατάστασης που έχε τους εξής στόχους:

1. Μείωση του πόνου
2. Μείωση του οιδήματος
3. Βελτίωση κάρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας
4. Κινητοποίηση ασθενή
5. Αύξηση κινητικότητας
6. Ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος
7. Αύξηση ιδιοδεκτικότητας
8. Επανένταξη του ασθενή στις δραστηριότητές του

Είναι σαφές, ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενή και έχει κυριότερο και αμεσότερο στόχο την διευκόλυνσή του.
Η μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία ξεκινάει την πρώτη κιόλας μέρα μετά το χειρουργείο.

Θεραπεία Λεμφοιδήματος

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος γίνεται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές και περιλαμβάνει τα εξής:

1.    Λεμφική μάλαξη με σκοπό την κινητοποίηση και παροχέτευση του λεμφικού υγρού

2.    Διαλείπουσα συμπίεση με αεροθαλάμους, αποτελεί μια ειδική συσκευή που ασκεί περιοδική πίεση με αέρα στην πάσχουσα περιοχή από την περιφέρεια στο κέντρο με καθορισμένη συχνότητα και πίεση. Έχει ως αποτέλεσμα την καλή λεμφική κυκλοφορία και την απορρόφηση του οιδήματος.

3.    Κινησιοθεραπεία, έχει ως στόχο την επαναφορά της σωστής λειτουργίας του μυϊκού συστήματος και των αρθρώσεων και έτσι καλύτερη λειτουργία του λεμφικού συστήματος

4.    Συμπιεστική περίδεση, με σκοπό την λεμφική αποσυμφόρηση για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας.

 

Αποκατάσταση Ώμου - Dynatorq

Μηχάνημα με ελασματα που μας στοχευει στην αποκατάσταση της κίνησης σε όλα τα επίπεδα κίνησης, αυξάνοντας το εύρος τροχιάς μέσω της αύξησης κινητικότητας και της ελεγχόμενης άσκησης σε ρυθμισμένη τροχιά. Μας δίνει την δυνατότητα μέτρησης της δύναμης σε συγκεκριμένη αρθρική γωνία.

Θεραπεία σε σύδρομο πρόσκρουσης και στο σύνδρομο πετάλου στροφέων καθώς και σε περιαρθίτιδα.

 

Φυσικοθεραπεία κατ´οίκον

Όταν η μετάβαση στις εγκαταστάσεις μας καθίσταται δύσκολη, εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας στο σπίτι.

Ειδικότερα, διαθέτοντας φορητά μηχανήματα, μπορούμε να διεκπεραιώσουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία στο οικείο περιβάλλον σας, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις όταν δεν είναι εφικτό.

 

Πρόληψη - Αποθεραπεία

Prolipsi_Apotherapeia_PhysioPro

Αθλητική Μάλαξη

Η αθλητική μάλαξη αποτελεί ένα δυναμικό είδος μάλαξης και απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν καταπονήσει το σώμα τους από επαναλαμβανόμενες φορτίσεις είτε λόγω έντονης άσκησης – προπόνησης, είτε λόγω εργασίας. Τα οφέλη της αθλητικής μάλαξης είναι ότι ανακουφίζει άμεσα από το αίσθημα του πόνου και της κόπωσης και βοηθάει στην αποκατάσταση ενός τραυματισμένου ιστού. Επίσης χρησιμοποιείται ως μέσο πρόληψης πιθανού τραυματισμού και προετοιμάζει το σώμα για τη μέγιστη απόδοση.

Λεμφική Μάλαξη (MLD)

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφικά αγγεία, από τους λεμφαδένες και από τα λεμφικά όργανα και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού διαφόρων λυμάτων όπως τοξίνες, καρκινικά κύτταρα και βακτήρια και συνεπώς, στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το λεμφικό σύστημα είναι το μέσο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός με σκοπό την απορρόφηση και τη βελτίωση της κυκλοφορίας των λεμφικών υγρών των ιστών.

Η λεμφική μάλαξη είναι μια σειρά ήπιων κυκλικών χειρισμών στα λεμφαγγεία του σώματος, σε φορά που αυτά παροχετεύουν προς τους αντίστοιχους λεμφαδένες. Έτσι, βελτιώνεται η κινητικότητα των λεμφαγγείων, προωθείται η ροή του λεμφικού υγρού και αποσυμφορίζεται η οιδηματογενής περιοχή.

Σε θεραπευτικό επίπεδο, η λεμφική μάλαξη χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις λεμφοιδήματος η φλεβικής ανεπάρκειας. Παρόλα αυτά μπορεί να δώσει εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα και σε ένα σύνολο παθήσεων που συνοδεύονται με αυξημένη ποσότητα υγρών στον μεσοκυττάριο χώρο.

Θεραπευτική Μάλαξη

Με τον όρο θεραπευτική μάλαξη αναφερόμαστε σε ειδικούς χειρισμούς πάνω σε σημεία μυϊκής ή μυϊοπεριτονιακής έντασης. Αποτελεί μια επιστημονική μέθοδο χειρισμού των μαλακών ιστών και έχει ως στόχο την αύξηση της αιματικής ροής καθώς και στη χαλάρωση – επούλωση του μυϊκού συστήματος. Μέσω της μάλαξης μπορούμε να επαναφέρουμε την ελαστικότητα των τραυματισμένων ιστών, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία συμφύσεων. Είναι λοιπόν βασικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

1. Μείωση του πόνου
2. Μείωση του οιδήματος
3. Βελτίωση κάρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας
4. Κινητοποίηση ασθενή
5. Αύξηση κινητικότητας
6. Ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος
7. Αύξηση ιδιοδεκτικότητας
8. Επανένταξη του ασθενή στις δραστηριότητές του

Είναι σαφές, ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενή και έχει κυριότερο και αμεσότερο στόχο την διευκόλυνσή του.
Η μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία ξεκινάει την πρώτη κιόλας μέρα μετά το χειρουργείο.

Ergon Technique Recovery

Τα ERGON TOOLS αποτελούν ειδικά ατσαλένια εργαλεία με κοίλα και κυρτά τμήματα που προσαρμόζονται στους διάφορους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Οι τεχνικές μάλαξης μέσω αυτών των εργαλείων έχουν στόχο τη λύση των συμφύσεων και τη χαλάρωση του ουλώδους ιστού που είναι αποτέλεσμα τραύματος καθώς και την ανάκτηση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού μέσω του επανατραυματισμού και ανακατασκευής του. Με αυτή την τεχνική λοιπόν, πετυχαίνουμε περιτονιακή κινητοποίηση και μείωση των μυϊκών σπασμών.

Διορθωτική - Θεραπευτική Άσκηση

Askisi_PhysioPro

Corrective Excercise

H θεραπευτική άσκηση στοχεύει στη διόρθωση παρεκκλίσεων των αρθρώσεων από την ανατομική θέση, στη βελτίωση της στάσης του σώματος και την αύξηση κινητικότητας μέσα από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στα αποτελέσματα της αξιολόγησης της στάσης του σώματος που προηγείται αλλά και στην αξιολόγηση κινητικότητας (Functional Movement Screen)
H θεραπευτική άσκηση βοηθά τόσο την πρόληψη παθολογιών και τραυματισμών όσο και την αποκατάσταση αυτών.

Personal Corrective Exercise: Ατομικό πρόγραμμα με επίβλεψη και διόρθωση σύμφωνα με την αξιολόγηση που έχει καταγραφεί από τον φυσικοθεραπευτή.

Group Corrective Training: Ατομικό πρόγραμμα με επίβλεψη και διόρθωση σύμφωνα με την αξιολόγηση που έχει καταγραφεί από τον φυσικοθεραπευτή σε μικρό γκρούπ των 4 άτομων μέγιστο. Ο καθένας εφαρμόζει το ατομικό του πρόγραμμα με τους δικούς του στόχους. (Ρωτήστε μας για το πρόγραμμα)

Schroth Method - Θεραπεία Σκολίωσης/Κύφωσης

Η μέθοδος Schroth αποτελεί την πιο αναγνωρισμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση στην θεραπεία της σκολίωσης. Βασίζεται στην τρισδιάστατη αυτοδιόρθωση (auto-correction) της σκολιωτικής στάσης, στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης (self-elongation), στην εφαρμογή της στροφικής αναπνοής (rotational angular breathing) και στην εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων στις καθημερινές δραστηριότητες (activities of daily living training)

Mat Pilates

Personal Pilates Lesson: Ατομικό πρόγραμμα με  καθοδήγηση και διόρθωση σύμφωνα με την αξιολόγηση και τον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε.

Group Pilates: Ομαδικό πρόγραμμα με ασκησιολόγιο για ενδυνάμωση κορμού και ορθοσωμία (Ρωτήστε μας για το πρόγραμμα)

 

Ειδική Άσκηση Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Η θεραπευτική άσκηση σε αυτοάνοσα νοσήματα στοχεύει στην αποκατάσταση της ιδιοδεκτικότητας, της ισορροπίας και της ενδυνάμωσης των μυών του κορμού. Αυτό βοηθά το άτομο να παραμένει λειτουργικό και να βελτιώσει την κινητικότητα του με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πόνοι και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής.

Πρόγραμμα άσκησης για πρόληψης πτώσεων

Για την πρόληψη πτώσεων είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που θα στοχεύει στην βελτίωση της ισορροπίας, στην ενδυνάμωση και τον συντονισμό. Είναι πολύ σημαντικό για την Τρίτη Ηλικία να μειωθεί η πιθανότητα πτώσεως και να αυξηθεί η αντοχή και η ισορροπία για την βελτίωση της καθημερινότητας.

Πελματογράφημα / Κατασκευή Ορθωτικών Πελμάτων

Symvouleytiki_PhysioPro2

Οι χιλιάδες αισθητήρες του πελματογράφου καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα αναγνώρισης των ανατομικών παραλλαγών και παθήσεων των κάτω άκρων.

 

Βασικά Οφέλη:

Το πελματογράφημα παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με:

•    τις υψηλές φορτίσεις που ασκούνται στο πέλμα καθώς και το χρόνο παραμονής τους

•    την ισορροπία του ασθενούς σε σχέση με το κέντρο βάρους του σώματός του

•    την ανάλυση της βάδισης στις διαφορετικές φάσεις στήριξης και αιώρησης

•    τη φόρτιση της ποδικής καμάρας  


Ειδικότερα, μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες  για παθήσεις τόσο του πέλματος όσο και για άλλες που προέρχονται από την οσφυϊκή περιοχή.

 

Κατασκευή Ορθωτικών Πελμάτων: 

Εξατομικευμένα πέλματα που εφαρμόζονται εντός των παπουτσιών και συμβάλουν στην πρόληψη και στη θεραπεία του εκάστοτε προβλήματος. Παρασκευάζονται με βάση το πελματογράφημα και την αξιολόγηση του φυσικοθεραπευτή.